+ 385 22 / 217 - 113     rra@rra-sibenik.hr     + 387 39 / 681 - 631     info@herag.ba  
Compete Plamet
RAZVOJNA AGENCIJA ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE
Velimira Škorpika 6,22000 Šibenik, HR
RAZVOJNA AGENCIJA ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE
Blidinjska 1,88240 Posušje, BiH
Općina Posušje
Fra Grge Martića 30, Posušje, BIH

O projektu

Projekt „Enhancing the competitiveness of SMEs in metal and plastic sector through development of knowledge NETWORK and common business infrastructure“ pod akronimom COMPETE PLAMET bavi se jačanjm konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u sektoru metala i plastike na prekograničnom području koje obuhvaća Šibensko-kninsku županiju (RH) i Općinu Posušje (BIH).

 Putem ovog projekta, malim i srednjim poduzetnicima pruža se institucionalna podrška u vidu izgradnje adekvatne poduzetničke infrastrukture, nabavke relevantne opreme (CNC strojeva)  te  kroz uspostavu mreže stručnjaka iz istraživačkog, edukacijskog i javnog sektora, a koji će surađivati na iznalaženju rješenja za zajedničke sektorske izazove.

Mala i srednja poduzeća u sektoru metala i plastike u BIH i RH  zapošljavaju većinu radne snage te su kao takvi jako važni gospodarski sektori. Ipak, suočavaju se s brojnim izazovima kao što je nizak udio poduzeća s inovativnim proizvodima, nedovoljna tehnološka opremljenost, nedostatak kvalificiranje radne snage i stručnog znanja itd.

Ovaj projekt stoga predstavlja institucionalni doprinos razvitku poduzeća u  navedena 2 sektora i jača suradnju svih zainteresiranih dionika a sve u cilju poboljšanja proizvodnje, zapošljavanja, transfera znanja a naposljetku i bolje međunarodne konkurentnosti poduzeća.

 

Rezultati projekta

Projekt  će rezultirati rekonstrukcijom poslovne infrastrukture poslovne zone „Osrdak“ u  Posušju i poduzetničkog inkubatora PIN u Šibeniku; uspostavom Obradnih centara za metal i plastiku na oba prekogranična područja; nabavkom 7 CNC strojeva i pripadajuće opreme; obukom kadrova (trenera za rukovanje strojevima-CNC Operateri; razvijanjem trening programa za mikro, male i srednje poduzetnike te  stavljanjem u funkciju mreže znanja  i pripadajuće interaktivne online platforme, tzv. „Know net“ koja će okupljati sve relevantne dionike na oba prekogranična područja. Mreža djeluje kao stručna potpora u provođenju svih projektnih aktivnosti te kao savjetodavna podrška poduzetnicima za projekte razvoja i istraživanja. 

 

Trajanje i vrijednost projekta

Projekt se provodi u razdoblju od dvije godine i to od 15. listopada 2017.g. do 15. listopada 2019.g. te je  ukupne vrijednosti od 1 603 369,21 eura od čega udio sufinanciranja iz EU fondova predstavlja 85%, odnosno 1 362 863,82 eura. Iznos sufinanciranja od strane projektnih partnera iznosi  15 %, a finacira se kroz rad djelatnika svih partnera na projektu.

 

Program i partnerstvo

Projekt je financiran u okviru programa Interreg IPA Prekogranična suradnja Hrvatska -  Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 – 2020.g. a provodi ga Razvojna agencija Županije Zapadno-hercegovačke-HERAG (BIH) u svojstvu nositelja, u partnerstvu s Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko-kninske županije (RH) i Općinom Posušje (BIH).

 

JURA Å ibenik
Općina Posušje
HERAG
Copyright © 2024 • www.rra-sibenik.hr • www.rra-sibenik.hr • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja