+ 385 22 / 217 - 113     rra@rra-sibenik.hr     + 387 39 / 681 - 631     info@herag.ba  
Compete Plamet
RAZVOJNA AGENCIJA ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE
Velimira Škorpika 6,22000 Šibenik, HR
RAZVOJNA AGENCIJA ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE
Blidinjska 1,88240 Posušje, BiH
Općina Posušje
Fra Grge Martića 30, Posušje, BIH

ODRŽANA KONFERENCIJA I POTPISIVANJE POVELJE SURADNJE MREŽE ZNANJA

 

 

Danas je u konferencijskoj sali Amadria Parka, Hotel Jure održana konferencija projekta Compete Plamet pod nazivom „Jačanje institucionalne i gospodarske suradnje između Šibensko-kninske i Zapadnohercegovačke županije na području sektora metala i plastike“.

Projekt ukupne vrijednosti 12,7 milijuna kuna financira se iz Europskog fonda Interreg IPA program prekogranična suradnja Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 – 2020 u osamdesetpet postotnom iznosu.

Uvodnu riječ dao je župan Šibensko-kninske županije, gosp. Goran Pauk koji je naglasio da mu je jako drago što smo temeljem uspješne suradnje na Europskom prekograničnom projektu „Compete Plamet“, putem kojeg se na području Šibensko-kninske i Zapoadnohercegovačke županije u posljednje dvije godine kontinuirano osnažuju ljudski, institucionalni i gospodarski kapaciteti u sektoru metala i plastike, došli i do potpisivanja Povelje o gospodarskoj suradnji na području metala i plastike između svih dionika Mreže znanja koja se formirala kroz projekt.

Problemi poduzetnika iz sektora metala i plastike u obje županije su vrlo slični. Projektom Compete Plamet navedenim poduzetnicima želi se olakšati djelovanje, i to na način da se osigura i prostor i opremu za bavljenje tim djelatnostima. Projektom su se uspostavila 2 Tehnološka centra (Obradni centar za metal i plastiku  u prostorima Poduzetničkog inkubatora PODI u Mandalini i Fondacija tehnološki park Posušje koja je nedavno otvorena u poslovnoj zoni Osrdak u Posušju).

Za navedene tehnološke centre nabavlja se kroz projekt ukupno 7 CNC strojeva za obradu metala i plastike (4 za poduzetnički inkubator PODI, a 3 za poslovnu zonu Osrdak).

Nazočne je također pozdravio i gosp. Ivan Jelčić, predsjednik Skupštine županije Zapadnohercegovačke, koji je također dao naglasak na važnost uspostavljanja suradnje obje županije.

Potom je uslijedilo svečano potpisivanje Povelje suradnje Mreže znanja od strane župana Šibensko-kninske županije i predsjednika Skupštine županije  Zapadnohercegovačke.

Program se nastavio Predstavljanjem sektora metala i plastike u Zapadnohercegovačkoj županiji. Nazočnima se obratio gosp. Radoslav Luburić, Ravnatelj Javne Ustanove Razvojna agencija ŽZH - HERAG i gosp. Ivan Lončar, Predsjednik općinskog vijeća Općine Posušje i član Upravnog odbora Fondacije Tehnološki park Posušje koji su predstavili rezultate projekta na području Zapadnohercegovačke županije. Definitivno najveća vrijednost je nedavno otvaranje Fondacije Tehnološki park Posušje u Poslovnoj zoni Osrdak u Posušju, koji je opremljen s najmodernijim CNC strojevima za obradu metala i plastike, koji prvenstveno služe za stručnu naobrazbu zanimanja CNC operatera.

Ujedno, istaknuli su važnost da se okupe predstavnici poduzetnika, javnog sektora, srednjoškolskih i visokoškolskih institucija i predstavnici istraživanja i razvoja u Mrežu znanja, koja ima za cilj zajednički definirati aktivnosti koje će voditi povećanju konkurentnosti poduzeća u sektoru metala i plastike.

Iz Ministarstva gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke nazočnima se obratio gosp. Ante Begić. Naglasio je kako je svima u interesu da nam županije budu ekonomski jake, a da nam je prioritet konkurentno malo i srednje poduzetništvo. U tu svrhu, ŽZH potiče malo i srednje poduzetnišvo subvencioniranjem kamata na kredite, osnaživanjem poduzetničkih zona, te davanjem podrške kod institucionalne suradnje više županija, što je i realizirano kroz projekt Compete Plamet.  U ŽZH, sektor plastike i metala ima u visokom postotku udio u strukturi pravnih osoba, te je proizvodnja u porastu zadnjih godina, a time raste i potražnja za kvalitetnim kadrovima.  Zahvaljujući projektu Compete Plamet u Poslovnoj zoni Osrdak otvoren je Tehnološki park Posušje, koji je opremljen s najmodernijim CNC strojevima za obradu metala i plastike, te je jako bitna karika zbog izobrazbe srednjoškolskih kadrova za potrebe proizvodnih tvrtki u sektoru metala i plastike.

Ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, gđa. Mira Lepur predstavila je sektor metala i plastike u Šibensko-kninskoj županiji.

Ravnatelj Centra kompetencija ALUTECH, gosp. Zoran Belak dao je osvrt na sektor proizvodnje metala u Šibensko-kninskoj županji, te važnost i tradiciju tog sektora. Ujedno je predstavio centar ALUTECH, te mogućnosti koje centar nudi poduzetnicima iz navedenog sektora.

Gosp. Jakov Terzanović, direktor PODI-ŠIBENIK d.o.o predstavio je poduzetničku zonu i inkubator PODI, u kojem će biti smješen Obradni centar za metal i plastiku, Šibenik koji se financira iz projekta Compete Plamet.

Predstavnik poduzetnika, tvrtka MIAB predstavili su svoje poslovanje.

Projekt je započeo sredinom listopada 2017.g i trajat će dvije godine. Nositelj projekta je  Razvojna agencije Županije Zapadno hercegovačke – HERAG, a partneri na projektu su Općina Posušje i Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. 

 


  Objavljeno: 24.05.2019, 11:38
Općina Posušje
JURA Å ibenik
HERAG
Copyright © 2024 • www.rra-sibenik.hr • www.rra-sibenik.hr • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja