+ 385 22 / 217 - 113     rra@rra-sibenik.hr     + 387 39 / 681 - 631     info@herag.ba  
Compete Plamet
RAZVOJNA AGENCIJA ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE
Velimira Škorpika 6,22000 Šibenik, HR
RAZVOJNA AGENCIJA ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE
Blidinjska 1,88240 Posušje, BiH
Općina Posušje
Fra Grge Martića 30, Posušje, BIH

U OKVIRU PROJEKTA COMPETE PLAMET OTVORENA FONDACIJA TEHNOLOŠKI PARK POSUŠJE

 

 

U srijedu, 03 travnja 2019. godine u Poslovnoj zoni Osrdak,u sklopu Logističkog centra,svečano je otvorena Fondacija Tehnološki park Posušje.Opremljen je s najmodernijim CNC strojevima za obradu metala i plastike,koji prvenstveno služe za stručnu naobrazbu zanimanja CNC operatera.

Na samom početku nazočnima se obratio Općinski načelnik općine Posušje Branko Bago, istaknuvši da je ovaj događaj tek početak jednog procesa u kojem slijedi rad i trud da bi se na kraju moglo reći da je projekt uspio.Osvrnuo se na važnost osnutka ove Fondacije,prije svega zbog izobrazbe naših srednjoškolskih kadrova koji se odluče na ovakvu vrstu zanimanja,nabavljeni strojevi omogućiti adekvatnu obuku, te suradnju s našim gospodarskim društvima i tvrtkama kako bi učenici po njenom završetku već bili spremni za tržište rada.

U daljnjem nastavku događaja nazočnima se obratio ravnatelj JU Razvojne agencije ŽZH-HERAG Radoslav Luburić rekavši kako je vrlo bitno da se okupe predstavnici poduzetnika,javnog sektora,srednjoškolskih i visokoškolskih institucija i predstavnici istraživanja i razvoja u Mrežu znanja,koja ima za cilj zajednički definirati aktivnosti koje će voditi povećanju konkurentnosti poduzeća u sektoru metala i plastike.“Fondacija Tehnološki park Posušje je presedan u formi pravne osobe koju osnivaju tijela javne uprave jer je prva i jedina ovakva organizacija do sada osnovana u FbiH“.

Nazočne je pozdravila i ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur, koji su ujedno i partneri na projektu „COMPETE PLAMET“, iskazavši zadovoljstvo suradnjom i stručnosti u vođenju projektnih aktivnosti HERAG-a i Općine Posušje.
Ispred tvrtke Lončarplast te posuških gospodarstvenika prigodnim riječima obratio se Pero Lončar, te kazao kako obrazovni sustav ne prati potrebe tržišta rada.Istaknuvši da treba ulagati u nove tehnologije,educirati ljude,ali raditi na podizanju osobnih dohodaka mladih ljudi.
Na samom kraju svečanosti obratio se i dekan Fakulteta strojarastva,računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru Željko Stojkić, kazavši kako je ovaj projekt već uspio jer su stvoreni preduvjeti za podizanje kvalitete proizvoda i obrazovanja,te konkurentnost gospodarskih subjekata na tržištu.Posebno je naglasio da upravo ovakva mjesta,tehnološki parkovi,mjesta gdje se tehnologija uz suradnju gospodarstvenika,akademske zajednice i politike mogu ubrzati.
 
Projekt Compete Plamet se provodi u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.603. 369, 21 €. Kroz program Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora financira se 85% projektnih aktivnosti što predstavlja iznos od 1.362.863, 82 €. Preostali iznos sufinanciraju projektni partneri. Projekt provode JU Razvojna agencija ŽZH – HERAG, Općina Posušje i JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

 


  Objavljeno: 04.04.2019, 13:11
JURA Å ibenik
HERAG
Općina Posušje
Copyright © 2021 • www.rra-sibenik.hr • www.rra-sibenik.hr • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja