+ 385 22 / 217 - 113     rra@rra-sibenik.hr     + 387 39 / 681 - 631     info@herag.ba  
Compete Plamet
RAZVOJNA AGENCIJA ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE
Velimira Škorpika 6,22000 Šibenik, HR
RAZVOJNA AGENCIJA ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE
Blidinjska 1,88240 Posušje, BiH
Općina Posušje
Fra Grge Martića 30, Posušje, BIH

Otvoren Obradni centar za metal i plastiku Šibenik

 

 

U Šibeniku je danas otvoren Obradni centar za metal i plastiku Šibensko-kninske županije kao dio projekta Compete Plamet koji se bavi jačanjem konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u sektoru metala i plastike na prekograničnom području koje obuhvaća Šibensko-kninsku županiju i Općinu Posušje u Bosni i Hercegovini.

Nositelj projekta je Razvojna agencija Županije Zapadno-hercegovačke-HERAG (BIH), partneri su Općina Posušje (BIH) i Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije (RH) koje provode aktivnosti u svojim regijama.

Projektom je realizirana rekonstrukcija poslovne infrastrukture poslovne zone „Osrdak“ u  Posušju i poduzetničkog inkubatora PIN u Šibeniku (napravljena je rekonstrukcija krovišta poduzetničkog inkubatora  PIN u Šibeniku; asfaltirana je cesta i uvedena rasvjeta u  poslovnoj zoni „Osrdak“ u Posušju ); uspostavila su se dva centra za obradu metala i plastike na oba prekogranična područja;

- Projekt smo radili u konzorciju s našim partnerima iz Bosne i Hercegovine, nositelj projekta je agencija HERA županije Zapadnohercegovačke iz Posušja, kao i Općina Posušje. Cijeli projekt je iznosa 12,7 milijuna kuna, a ono što smo njime napravili je infrastruktura; znači obnovljeno je krovište Poduzetničkog inkubatora ovdje u Šibeniku, nabavljena su tri CNC stroja i tračna pila, a u Posušju u poslovnoj zoni Osrdak obnovljen je tehnološki centar za pomoć poduzetnicima iz sektora metala i plastike i također su kupljena tri CNC stroja – kazala je Mira Lepur, ravnateljica Razvojne egencije Šibensko-kninske županije, danas na otvaranju Obradnog centra za metal i plastiku koji se nalazi u sklopu Poduzetničkog inkubatora u Mandalini. 

Lepur ističe da je sektor metala  tradicionalna grana u Šibensko-kninskoj županiji koja zapošljava oko 45 posto djelatnika tako da predstavlja izuzetno važnu gospodarsku granu za razvitak i Šibensko-kninske županije, kao i županije Zapadnohercegovačke, odnosno Općine Posušje. 

 Centar je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima kojima ćemo na ovaj način davati podršku. Razradili smo kompletan plan rada Obradnog centra, a poduzetnicima će tu biti na raspolaganju po simboličnim cijenama, kao što će i naš stručni kadar iz Razvojne agencije za prvo vrijeme pružati usluge korištenja tih strojeva i davati edukaciju učenicima srednjih tehničkih škola kako bi se i oni što prije obrazovali za rad na ovim vrlo kompleksni i suvremenim strojevima. U okviru ovog projekta stvorena je baza poduzetnika iz Šibensko-kninske županije i županije Zapadnohercegovačke tako da ih imamo oko dvjestotinjak s jedne i druge strane – kazala je Lepur. 

Radoslav Luburić, ravnatelj Razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke HERAG koja je nositelj projekta i menadžer projekta Compete Plamet istaknuo je kako je projekt važan zbog uspostavljanje prekogranične mreže znanja koja obuhvaća poduzetnike, javni sektor, srednjoškolske i visokoškolske obrazovne institucije, predstavnike istraživanja i razvoja kojima je cilj definiranje aktivnosti koje bi povećale konkurentnost poduzeća u sektoru metala i plastike u obje županije. 

- Ono što bih ja posebno istaknuo je osnivanje dva tehnološka parka. Mi smo prije nešto više od godinu dana u Posušju otvorili tehnološki park koji je opremljen sa tri CNC stroja, a danas otvaramo centar koji je opremljen sa četiri CNC stroja. Naša suradnja neće završiti na ovome jer smo kroz ovaj projekt pokazali da izvrsno surađujemo i nastavit ćemo i dalje i mislim da ima tu prostora i za napredak i daljnje usavršavanje – kazao je Luburić. 

Otvaranju je prisustvovao i župan Goran Pauk. 

- Ovo je za nas dosta bitan i važan projekt s obzirom da je obrada metala i proizvodnja proizvoda od metala u biti šibenska tradicija. S druge strane, tradicija Posušja s kojim smo u kooperaciji u ovom projektu je plastika i tu smo se našli kroz jedan europski projekt prekogranične suradnje sa prijateljskom općinom i krenuli u zajedničku realizaciju projekta. Oni su svoj dio završili ranije, ali kao konačnicu dobili smo dva tehnološka centra, jedan u Posušju, jedan ovdje koji će nastaviti ono što nam je tradicija. Stvorena je već jedna infrastrukturna građevina, razvijamo ljudske kapacitete i razvijamo tu našu proizvodnu granu koja donosi prilično prihoda ovoj županiji, donosi popriličan broj zaposlenih i mislim da je u ovoj branši  oko 1.300 zaposlenih, imamo dvije velike tvrtke, tri srednje. U svakom slučaju jedna bogomdana grana za šibensko-kninski kraj iz koje, i po osnovi prihoda i po osnovi stvaranja novostvorene vrijednosti i po bilo kojoj drugoj gospodarskoj osnovi, znači puno – kazao je župan Pauk. 

Projekt je financiran u okviru programa Interreg IPA Prekogranična suradnja Hrvatska -  Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 – 2020.g.

Projekt se provodi u razdoblju od 15. listopada 2017. godine do 14. srpnja 2020. godine, a vrijedan je ukupno 1.603 369,21 eura od čega udio sufinanciranja iz EU fondova predstavlja 85 posto, odnosno 1.362 863,82 eura. Iznos sufinanciranja od strane projektnih partnera iznosi  15 posto  a financira se kroz rad djelatnika svih partnera na projektu.

Izvor: SibnenikIn

 


  Objavljeno: 08.07.2020, 07:16
JURA Å ibenik
HERAG
Općina Posušje
Copyright © 2022 • www.rra-sibenik.hr • www.rra-sibenik.hr • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja